Zoete witte wijn met botrytis van de viognier-druif, afkomstig uit het Rhône-dal in Frankrijk Lees meer..
Het is uitzonderlijk, maar het komt voor in de omgeving van Condrieu - de bakermat van de viogner druif - dat er zich botrytis ontwikkeld op de laat geoogste druiven. Botrytis, ofwel edele rotting, betekent dat er zich een schimmel vormt op de druiven, die door de bijzondere omstandigheden niet leidt tot rotting, maar juist tot een verrijking van de druiven. De botrytis perforeert de wand van de druivenschillen, gaat een verbinding aan met de suikers en zorgt voor indroging van de druiven. Dit leidt tot heel bijzondere aroma's die kenmerkend zijn voor bijvoorbeeld de Sauternes-wijnen.
In het dal van de noordelijke Rhône is dit fenomeen zeer zeldzaam, maar in sommige jaren zijn de omstandigheden zo dat het wel voorkomt en met name op een halve hectare die Vins de Vienne bezit in Ardoix, vlak bij Sarras.
Deze Cépées Caties Viognier is gemaakt van viognier-druiven met botrytis. De oogst vindt plaats door 3 keer langs de stokken te gaan en de druiven met botrytis afzonderlijk te plukken. Een zeer bewerkelijk proces dus! Dit betekent ook dat er heel weinig flessen - maximaal 2.400 - van deze wijn worden gemaakt.
Na de pluk worden de druiven gedurende 4 maanden op de eigen gisten gefermenteerd. Vervolgens ligt de wijn nog 6 maanden in eikenhouten vaten op zijn gisten, waarbij er regelmatig wordt gebatonneerd.
Resultaat is een goudgele wijn met delicate aroma's van abrikoos, perzik en kweepeer.
In de mond is de wijn geconcentreerd, met een prachtige balans tussen zoet en frisheid.
Drink deze wijn bij bijvoorbeeld een amandel-abrikozen taart of bij Fourme d'Ambert kaas.
Serveer hem op ongeveer 10 °C.
Zoete witte wijn met botrytis van de viognier-druif, afkomstig uit het Rhône-dal in Frankrijk
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen